Gelug- ja bodong-traditiot

Gelug-traditio

Atishan perustama kadampa-traditio oli suora inspiraation lähde Je Tsongkhapan (1357-1419) perustaman Gelug-tradition kehittymiselle. Je Tsongkhapa syntyi Tsongkhan alueella Amdon maakunnassa. hän sai kolmevuotiaana täyden maallikkovihkimyksen neljänneltä Karmapalta Rolpey Dorjelta. Seitsemän vuotiaana hän sai opettajaltaan Chöjey Dhondup Rincheniltä noviisilupaukset ja nimen Lobsang Drakpa. Jo nuorena hän sai monia opetuksia ja vihkimyksiä. Tshonkhapa matkusteli paljon etsiessään tietoa ja hän opiskeli kaikkien olemassa olevien traditioiden mestarien johdolla. Opiskelujensa ja opettamisensa lisäksi Tsongkhapa oli pitkissä mietiskelyretriiteissä. Tsongkhapa opiskeli yli sadan opettajan johdolla, harjoitti laajasti ja opetti tuhansia oppilaitaan pääasiassa Keski- ja Itä-Tiibetissä.

Lisäksi hän kirjoitti suuren määrän kirjoja. Hänen tärkeimpiä teoksiaan ovat: Polun vaiheiden suuri selitys, Tantrojen suuri selitys, Kaunopuheisuuden ydin selittävistä ja täsmällisistä opetuksista, Suhteellisuuden ylistys, Guhyasamajan viiden vaiheen selkeä selitys ja Kultainen rukousnauha.

Tsongkhapa perusti vuonna 1409 Gandenin luostarin, yhden Tiibetin tärkeimmistä gelugpa-luostareista. Nykypäivään jatkuneen tradition muodollinen johtaja on Gandenin valtaistuimen 101. haltija kunnianarvoisa Khensur Lungri Namgyel. Gelug-traditiossa on erityspaino etiikalla, kuten luostarikurissa ilmaistaan uskonnollisen koulutuksen ja harjoituksen ihanteellisena perustana. Näin ollen suurin osa gelugpa-lamoista on munkkeja ja maallikko-opettaja on harvinaisuus. Lisäksi Gelug-traditio pitää perusteellista oppineisuutta edellytyksenä rakentavalle mietiskelylle. Tästä syystä sekä sutran että tantran opetuksia analysoidaan tiukasti dialektisen väittelyn kautta. (Lähde: Bodhi Melong, numero 9)

Bodong-traditio

Bodong Panchen Chokley Namgyal oli yksi huomattavimmista oppineista 1400-luvun Tiibetissä. Hän oli laajakatseinen filosofi, kirjailija, runoilija, näytelmäkirjailija, elämäkerrankirjoittaja, lääkäri, taidemaalari, arkkitehti, astrologi ja henkinen opettaja. Chokley Namgyalin tärkeimmän teoksen nimi on De-nyid due-pa. Se sisältää 135 osaa, joista jokaisessa on 500 kaksipuoleista sivua. Traditio sai hänen mukaansa nimen Bodong. Hän oli yksi 1. Dalai-laman opettajista. Ensimmäinen Dalai-lama sai häneltä monia opetuksia ja voimansiirtoja. Bodong Panchen Chokley Namgyal antoi ensimmäiselle Dalai-lamalle nimen Kaikkitietävä. Kaikilla Dalai-lamoilla on ollut tämä arvonimi. 14. Dalai-lama sanoo tämän olevan yksi niistä syistä, miksi hän tuntee voimakasta velvollisuutta elvyttää ja tukea traditiota.

Syyt Bodong-tradition elvyttämiseen
1. Hänen Pyhyytensä 14. Dalai-laman haaveena on elvyttää kaikki tiibetinbuddhalaisuuden traditiot. Hän on sanonut seuraavaa: "Yritämme pitää tiibetinbuddhalaisuuden elossa kokonaisuutena, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki traditiot on pidettävä elossa. Viiden sormen ollessa terve koko käsi on terve. Ilman viittä sormeahan ei ole kokonaista kättä. Voimme puhua Tiibetin henkisyyden säilyttämisestä samalla tavalla. Tämä on velvollisuutemme." 
2. Bodong Panchen Chokley Namgyal arvosti paljon naisia sekä jumaluuksien symboleina, että henkisinä harjoittajina. Hän oli kriittinen naisia vihaavaa asennetta kohtaan. Tämä on melko ainutlaatuista ja tämän jatkaminen on erittäin tärkeää. Myönteinen asenne naisia kohtaan heijastuu kunnioituksessa Bodong-tradition naisedustajia kohtaan. Choekyi Drome, kuningas Gungthang Lhawang Gyaltsenin (1404-1463) nuorin tytär oli Bodong Panchen Chokley Namgyalin pääoppilaita. Häntä pidettiin jumalatar Dorjee Phagmon (Vajravarahi) ruumiillistumana. Hän peruti Samdingin luostarin vuonna 1440 ja noudatti Bodong-traditiota. Hän oli ensimmäinen Samding Dorjee Phagmo. Samding on Tiibetin ainoa luostari, jota johtaa naisreinkarnaatio. Vielä nykyäänkin 12. Samding Dorjee Phagmo johtaa Samdingin luostaria.

 3. Bodong Chokley Namghyalin teos sisältää yli 135 osaa. Ne kattavat buddhalaisuuden kaikki puolet sekä sisältävät kauniit ja järjestelmälliset selitykset ihmisen koulutuksesta lapsuudesta valaistumisen saavuttamiseen saakka. Nämä kirjoitukset tulevat olemaan tulevaisuudessa opiskelun pääteokset. 

4. On monia ihmisiä, joiden perheet ovat seuranneet Bodong-traditiota monien sukupolvien ajan. Tradition elvyttäminen on heille hyvin tärkeä.

5. Bodong-traditiossa on lukuisia parannusharjoituksia, joiden elvyttäminen olisi suureksi hyödyksi monille aistiville olennoille.

Lähde: Geshe Pema Dorjee: Bodhi Melong numero 3